Na naši šoli drugo leto zapored poteka tudi interesna dejavnost Italijanščina za učence od 2. do 6. razreda, prav tako pa šola sodeluje v projektu JeŠT. Da ure italijanščine popestrimo s kakšno zanimivostjo, smo se letos odločili, da predstavimo in poskusimo tipični italijanski božični sladici – PANETTONE in PANDORO, ter to pospremimo z božično-novoletnim voščilom. V italijanščini, seveda!
Slaščico iz Milana naj bi po legendi izumil kuhar Toni, ko je moral na hitro speči sladico iz sestavin, ki jih je imel na razpolago. Ime prihaja prav od njegovega “izumitelja”, saj je sestavljena iz besed pane (kruh) in imena Toni, tako dobimo Tonijev kruh ali PANETTONE. Recept je sestavljen iz vode, moke, masla in jajc ter kandiranega sadja in rozin. V današnjem času slaščičarji namesto kandiranega sadja in rozin dodajajo najrazličnejše sestavine. Mi smo poskusili tudi takega s čokolado.
Za razliko od Tonijevega kruha druga božična sladica nima rozin, kandiranega sadja in drugih dodatkov, izumili pa naj bi jo v Veroni. Ima obliko zvezde, dodana ji je vanilijeva aroma, posuta pa je s sladkorjem v prahu. Idejo zanjo so dobili iz tradicije pripravljanja slaščic s tankm slojem čistega zlata, od tod pa prihaja tudi ime, ki je sestavljeo iz besede (pane) in d’oro (iz zlata, zlat), torej PANDORO ali zlati kruh.
Po predstavitvi obeh božičnih sladic naših zahodnih sosedov sta učenca KATARINA PERGER iz 3. b in MARTIN ŽERJAV iz 3. c, ki se že drugo leto zapored pridno učita italijansko, učencem povedala praznični pesmici, s čimer sta pokušini pričarala še dodatno italijansko praznično vzdušje.
Njuno voščilo si lahko pogledate tukaj: Video
BUON ANNO 2019 A TUTTI!
Mentorica:
Petra Korpar